De juiste French Press koffie verhouding

De french press, ook bekend als de cafetière, is een klassieke en populaire zetmethode om koffie te zetten. De french press cafetière wordt voornamelijk thuis gebruikt, maar is dankzij de eenvoud van het brouwen van de koffie ook ideaal om mee te nemen op vakantie of onderweg. Ondanks de eenvoud, is het soms lastig te bepalen hoeveel gram koffiemaling je moet gebruiken ten opzichte van milliliter water. Wat is de ideale french press koffie verhouding? We leggen het je graag uit.

French press koffie verhouding


De perfecte french press koffie verhouding

Om de ultieme smaak te bereiken, is het belangrijk om de juiste verhouding te hanteren. Over het algemeen geldt de volgende vuistregel: gebruik een 1:12 koffie tot water ratio. Dit betekent dat je voor iedere 1 gram koffie 12 milliliter water gebruikt. 


Deze verhouding is gebaseerd op koffie-expertise en smaakvoorkeur. Het kan dus zijn dat je persoonlijke voorkeur uitgaat naar een iets ruimere of kleinere verhouding. Daarnaast spelen andere factoren zoals de versheid en type koffiebonen ook een rol bij de zoektocht naar je persoonlijke perfecte verhouding.


Maalfijnheid

De maalfijnheid voor french press koffie is een ander zeer belangrijk aspect die de smaak sterk beïnvloedt. De maling voor een french press moet grof zijn. Dit zorgt er voor dat de extractie op het juiste tempo plaatsvindt, en er niet kleine koffiedeeltjes door de french press filter heen komen en in je koffie terechtkomen.

French press koffie verhouding


De juiste ratio’s per inhoud

Afhankelijk van hoeveel kopjes koffie je wilt zetten met de cafetière, kun je de onderstaande tabel gebruiken om gemakkelijk af te lezen hoeveel gram koffie je nodig hebt per hoeveelheid water.


Water (ml)

Koffie (gr)

350 ml

29 gr

600 ml

50 gr

900 ml 

75 gr


Gebruik de bovenstaande ratio’s om de juiste hoeveelheid koffie te zetten met de french press, en blijf vooral experimenteren om je perfecte smaak te ontdekken.


Het juiste brouwproces

Zoals we hierboven benoemd hebben, spelen er meer factoren een belangrijke rol tijdens het brouwproces met een french press. Je vindt op onze website meerdere blogs die je uitleggen hoe je meer uit je koffiemaker kunt halen. In deze blog lees je alles koffie zetten met een french press voor de beste smaak. Ben je zelf benieuwd naar french press koffie? Bekijk dan hier onze rvs french press!

French press koffie verhouding

RELATED ARTICLES