Top 10 percolator problemen & oplossingen

Koffie brouwen met een percolator kan soms vervelend zijn, maar zodra je door hebt hoe je de perfecte koffie zet met de percolator wordt ieder kopje genieten.

Niets gaat boven de rijke smaken van koffie uit een percolator, zoals uit de Vienna Coffee percolator. De sterke smaak van de verse koffie is perfect om zo te drinken, of om te gebruiken voor een cappuccino of latte.

Gelukkig hoef je zelf niet alles uit te zoeken en te ontdekken. In dit artikel vertellen we je de 10 meest voorkomende problemen die voor komen bij een espressopotje, en hoe je deze kunt oplossen.

Top Percolator problemen & oplossingen

1. Water lekt uit het midden van de percolator

Het midden van de percolator is het punt waar het onderste- en bovenste onderdeel aan elkaar vast geschroefd worden. Dit gaat lekken als beide onderdelen te los of verkeerd aan elkaar vast zitten. Het kan ook zijn dat het mandje verstopt zit, of dat de siliconen ring toe aan vervanging is. We raadden aan om de siliconen ring iedere 4 tot 5 maanden te vervangen.

2.  Het veiligheidsventiel aan de onderkant van de percolator spuwt stoom

Er zijn 3 oplossingen die dit probleem veroorzaken.

  • Het ventiel zit verstopt

Als de percolator niet goed schoon gemaakt is, kunnen resten koffiedik in het ventiel terechtkomen. Ook kan het ventiel verkalken. Hierdoor raakt de doorgang verstopt waardoor de druk in het waterreservoir te hoog wordt.

Om dit op te lossen, moet je:

  • De percolator helemaal uit elkaar halen (ook de filter en siliconenring)
  • Maak alles grondig schoon. Je kunt een tandenborstel gebruiken om het ventiel schoon te maken. Maak het ventiel niet los.

Om de percolator helemaal schoon te maken en te ontkalken, kun je deze ontkalken met azijn en water.

  • Er zit te veel water in het reservoir

Het is normaal dat er altijd wat water achter blijft na het brouwen in het reservoir. Hierdoor verbrandt de onderkant van je espressopotje niet. Als je water toevoegt in het reservoir mag je deze nooit vullen boven het ventiel, maar vul het altijd net er onder. Als je dit wel doet kan het ventiel niet goed z’n werk doen.

  • De koffiemaling is samengedrukt

Tamper nooit de koffiemaling in de percolator. Als je dit doet, is er niet genoeg vrije ruimte voor het water om naar boven te lopen om je koffie te brouwen. Zorg altijd voor genoeg vrije ruimte. Dit kan je doen met een WDT-tool, tandenstoker of naald je koffiemaling los te maken.

Vienna Coffee Percolator

3. De koffie sputtert uit de percolator tijdens het brouwen

Dit betekent dat je het vuur te hoog hebt staan. Zet deze direct lager of haal de moka pot even van het vuur om af te koelen.

Als het vuur te hoog staat wordt de temperatuur binnenin te heet waardoor het kookpunt te snel bereikt wordt. Als je koffie gaat brouwen met de percolator, raadden we aan om een laag-middelhoog vuur te gebruiken.

4. De percolator heeft brandplekken

Maak je geen zorgen, de onderkant kan een beetje aangetast worden, maar na een snelle schoonmaakbeurt of ontkalking is de percolator nog steeds veilig om te gebruiken. De brandplekken zijn wel te voorkomen, en verschijnen meestal om deze redenen.

  • Het vuur staat te hoog

Als de percolator gebruikt wordt op een campingvuur gasfornuis of propaanfornuis, mogen de vlammen niet hoger zijn dan de onderkant van de percolator. Als dit wel zo is, verbranden de zijkanten van de percolator en wordt het materiaal aangetast.

  • De percolator staat te lang op het fornuis

Het kan zijn dat je de percolator even uit het oog verliest tijdens het brouwen. Dit overkomt ons allemaal wel eens. Helaas zorgt dit wel voor brandplekken als we er niet snel genoeg achter komen. Begin daarom op een laag vuur en wanneer je het potje hoort pruttelen verlaag je het vuur nog eens. Zodra het geluid stopt, is je espresso klaar en haal je de percolator van het vuur.

5. Er komt maar een klein beetje koffie door de percolator tot in de bovenkant

Er zijn enkele oplossingen voor dit probleem.

  • Er zit een blokkade in het filter

De blokkade zorgt er voor dat de koffie goed door de trechter heen komt. Dit kan liggen aan een ophoping van koffiedik, kalk of restje maling. Het filter is los te halen en kan schoon gemaakt worden. Doe dit door:

  • Gebruik een schilmesje om voorzichtig de siliconenring en filter los te halen om schoon te maken.
  • Zorg er voor dat je de ring niet beschadigd, anders moet je deze vervangen.

 

  • Het mandje en/of filter moet vervangen worden

Het filtermandje moet iedere 4 tot 5 maanden vervangen worden. Een nieuwe mandje is van groot belang voor een goed werkende percolator, en een goede afsluiting voor de juiste druk. Het trechtertje moet onbeschadigd blijven. Als deze verbogen of versleten is, moet het worden vervangen. Deze onderdelen zijn los te verkrijgen.

  • De koffiemaling is te fijn of aangedrukt

Bij een percolator is het niet nodig om je koffie aan te drukken. Als dit wel zo is, is er geen ruimte voor het water om naar boven te gaan. Als de koffiemaling té fijn is, zoals bij een Turkse koffie, dan kan het zorgen voor een verstopte espressokoker.

Vienna Coffee Percolator

 

6. De percolator verkleurd na het wassen in de vaatwasser

Aluminium percolators niet geschikt voor de vaatwasser. Onze percolator van roestvrijstaal is wel geschikt voor de vaatwasser.  Aluminium percolators verliezen ze de anodisatie en oxideren ze. Deze hoor je af te wassen met de hand. Controleer de filterzeef telkens als je hem afspoelt om er zeker van te zijn dat hij vrij doorstroomt en niet verstopt raakt.

7. Er blijft geen water achter in het reservoir na het brouwen

Het is normaal als er wat water overblijft na het brouwen. Een percolator is hier op ontworpen. De stoom drukt het water naar boven door de trechter richting het bovenste deel. Het water wat achterblijft zorgt er voor dat je percolator verbrandt en uitdroogt, wat tot onveilige situaties kan leiden.

8. Mijn handvat wordt heet. Is dit normaal?

Het handvat mag niet heet worden als je koffie zet met een percolator op een fornuis.

Als je de warmtebron  te hoog zet, wordt het handvat heet. Gebruik altijd de kleinere pit op je fornuis waarvan de grootte overeenkomt met de grootte van je espressokoker. Zet de warmte lager, dan zet je een lekkerder kopje koffie en wordt het handvat niet heet van te veel warmte.

9. Ik maak de percolator schoon met zeep, is dit goed?

Hoe maak je een percolator schoon, is een veel gestelde vraag. Puristen zullen je vertellen dat een percolator na verloop van tijd slijt, en de beste manier om hem schoon te maken is om hem gewoon met water af te spoelen en een lichte borstel of een zeer zachte, niet schurende spons zonder zeep te gebruiken om hem schoon te maken. Droog hem af met een schone doek. Dat is het!

Zo kan hij in de loop van de tijd beter worden en krijg je de lekkerste koffie zonder lekken of slijtage. Dus als je wilt weten hoe je een percolator schoonmaakt, gebruik dan gewoon water!

10. Ik krijg geen crema-laagje op mijn espresso, wat doe ik verkeerd?

Percolators zijn een soort fornuiskoffiezetapparaten die een specifieke soort koffie zetten. De hitte van het fornuis creëert druk in de boilerkamer, waardoor heet water (geen kokend water) door het koffiedik in de koffiecollector bovenop wordt geperst.

Dit brouwen op een laag pitje zorgt ervoor dat de smaak van de koffie vrijkomt zonder de verbrande smaak van kokend water. Koffieliefhebbers beschrijven de smaak van een percolator als zurig en zacht.

Hoewel ze vaak "espressomachines" worden genoemd en onder druk zetten, zetten ze technisch gezien geen espressokoffie zoals je die zou vinden bij een elektrische espressomachine onder hoge druk. Een elektrische espressomachine zet meestal onder een druk tussen 7 en 10 bar, waardoor er schuim ontstaat, maar bittere koffie wordt geëxtraheerd. Percolator koffie zet tussen de 1 en 3 bar en zorgt voor rijke en diepe smaken met minder bitterheid.

Vienna Coffee Percolator inductie rvs

 

 

Meer percolator tips voor brouwen en schoonmaken

 

Is de Vienna Coffee percolator geschikt voor meerdere warmtebronnen?

Ja, de Vienna Coffee percolator is geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder: gas, inductie, elektrisch. Dit betekent dat je de percolator overal kan gebruiken. Je kunt de percolator dus ook meenemen op vakantie, in de camper of met je hike.

Wat is het verschil tussen een aluminium & roestvrijstaal percolator?

Een percolator van rvs is geschikt voor alle warmtebronnen, zoals de Vienna Coffee percolator. Een aluminium moka pot is niet geschikt voor een inductie kookplaat. Daarnaast kan een aluminium percolator ook niet in de vaatwasser in tegenstelling tot een roestvrijstaal percolator. Gezien de kwaliteit van roestvrijstaal, gaan deze ook vaak langer mee dan een aluminium percolator.

Hoe vaak moet ik het filter en siliconenring vervangen?

We raadden aan om deze iedere 4 - 5 maand te vervangen. Omdat de ring slijt wordt de druk in de percolator minder wat invloed heeft op je brouwproces. Vaak als je problemen begint te ervaren is het een teken om de onderdelen te vervangen.

RELATED ARTICLES