Welke koffiemaling past bij percolator koffie?

De percolator is een populaire zetmethode die veel gebruikt wordt onder koffieliefhebbers. Met name omdat de percolator geschikt is voor thuisgebruik, hotels of campings. Een koffiemaker die een brede inzetbaarheid heeft dus! Ook voor beginnende koffieliefhebbers is de percolator een van de eerste koffiemakers die aangeschaft wordt. Omdat er tijdens het brouwen van koffie met een percolator veel variabelen te pas komen, lichten we in deze blog toe welke maalgraad je het beste kunt gebruiken met een percolator.

Hoe werkt een percolator?

Een percolator is een klein espressoapparaat dat zonder stroom eenvoudig te gebruiken is. De koffie wordt gebrouwen door water te laten koken en door de koffiemaling heen te persen, waarna er een koffie-extractie plaatsvindt met heerlijke aroma’s. 

Er zijn meerdere soorten percolators te vinden. De meeste zijn gemaakt van rvs of aluminium. De aluminium variant is lichter en geleidt de warmte beter, maar kan na verloop van tijd verouderen. RVS percolators zijn duurzamer en het rvs behoudt langer hun glans. Daarnaast heeft rvs geen invloed op de smaak, in tegenstelling tot aluminium. Een percolator rvs is ook geschikt voor inductie en andere warmtebronnen.

Waarom is de maalgraad zo belangrijk?

Een cruciale factor in het zetten van perfecte percolator koffie is de maalgraad van de koffiebonen. De grofheid van de maling beïnvloedt rechtstreeks de extractie en de smaakprofielen die je uit je koffie haalt.

De Ideale Maalgraad

  • Grove maling: Kies voor een grove maling om over-extractie te voorkomen. Dit bevordert een soepele doorstroming van water door de koffie, resulterend in een gebalanceerde smaak.
  • Optimale hoeveelheid: Gebruik ongeveer 20 gram grof gemalen koffie per mandje. Het is raadzaam om de koffie net voor het brouwen te malen voor maximale versheid en smaak. Dit kan je doen met een elektrische koffiemolen of een handmatige koffiemolen.

De grofheid van de maling bepaalt hoe snel het water door de koffie stroomt en welke smaken het onttrekt. Een grove maling zorgt voor een langzamere extractie, wat resulteert in een mildere, minder bittere koffie. Te fijn malen kan daarentegen leiden tot over-extractie en een wrange smaak.

Experimenteer en Geniet

De wereld van percolator koffie is er een van ontdekking en experiment. Neem de tijd om te spelen met verschillende maalgraden en observeer hoe het de smaak van je koffie beïnvloedt. Laat je zintuigen leiden en creëer zo jouw ideale kopje percolator koffie. Als je een koffie weegschaal hebt, kan je deze gebruiken om de variabelen te meten en achter de juiste verhoudingen te komen. Denk hierbij aan gram koffie, extractietijd en hoeveelheid water die je gebruikt.

In deze blog lees je alles over het brouwproces met een percolator. Zo kan je zelf eenvoudig alle stappen volgen en de lekkerste koffie zetten.

Zoek je een percolator?

Met de Vienna Coffee percolator 6 kops maak je zelf de lekkerste espresso's! De percolator is geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie. Zo kan je duurzaam koffie brouwen. Met een inhoud van 300ml is de percolator groot genoeg voor 6 espressokopjes. De percolator is gemaakt van duurzaam en stevig roestvrij staal, waardoor de percolator gemakkelijk te onderhouden is en jarenlang mee gaat.

Happy brewing!

RELATED ARTICLES