Gratis verzending boven €35 in NL & BE

Hoe werkt een percolator?

Velen hebben nog nooit van een percolator gehoord, totdat ze een keer op vakantie zijn geweest in Italië. In dit land wordt de percolator, ook wel moka pot of expressokoker genoemd, veel gebruikt door de inwoners en in horeca. Het kan niet missen, zodra je de geur, geluid en smaak van koffie uit een percolator zelf hebt ervaren je deze ook zelf wilt gebruiken.

Het brouwen van koffie met een percolator is niet moeilijk, maar het perfectioneren van het brouwproces kan wel de smaak bevorderen. In deze blog leggen we je alles uit over de percolator en hoe je deze gebruikt.

Vienna Coffee percolator

Wat is een percolator?

Een percolator is een klein koffiezetapparaat dat zonder stroom eenvoudig te gebruiken is. De koffie wordt gebrouwen door water te laten koken en door de koffiemaling heen te persen, waarna er een koffie-extractie plaatsvindt met heerlijke aroma’s. Doordat de percolator geen stroom nodig heeft, is het een ideale koffiemaker voor op vakantie, onderweg of gewoon thuis.

Er zijn meerdere soorten percolators te vinden. De meeste zijn gemaakt van rvs of aluminium. De aluminium variant is lichter en geleidt de warmte beter, maar kan na verloop van tijd verouderen. RVS percolators zijn duurzamer en het rvs behoudt langer hun glans. Daarnaast heeft rvs geen invloed op de smaak, in tegenstelling tot aluminium. Een percolator rvs is ook geschikt voor inductie en andere warmtebronnen.

Hoe gebruik je een percolator?

Nu je weet wat een percolator is, en welke soorten er zijn, is het tijd om uit te leggen hoe het werkt. Iedere percolator is op dezelfde manier te gebruiken en bestaat uit dezelfde onderdelen. De smaak van koffie uit een percolator kan sterk beïnvloed worden door de koffiebonen en andere variabelen uit het brouwproces. Experimenteer daarom vooral totdat je je favoriete smaak hebt gevonden.

Stap 1: Kies de juiste koffie

De percolator heeft meestal circa 20 gram gemalen koffie nodig om het mandje te vullen. Maal bij voorkeur de koffie net voor het brouwen met een koffiemolen. De smaak zit hem in de details. Kies voor een grove maling. Dit helpt namelijk om over-extractie te voorkomen en laat het water beter doorstromen. 

Stap 2: Het voorbereiden van de percolator

Nu je de maling hebt gemalen met een koffiemolen, kun je het waterreservoir vullen met water tot net onder de rand van het ventiel. Tip: vul het reservoir met heet water uit een waterkoker voor het beste resultaat. Vul het mandje op het waterreservoir en vul deze met de maling. Strijk de maling evenredig uit, maar druk het niet aan, anders kan het water niet door de maling heen geperst worden tijdens het brouwen. 

Draai vervolgens de bovenkant van de percolator vast aan het reservoir. Gebruik een theedoek om de onderkant vast te pakken, indien deze te heet is geworden door het gekookte water.

Vienna Coffee Percolator

Stap 3: Plaats op het fornuis

Nu is het tijd om het brouwproces te starten. Zet de percolator op de warmtebron en open de deksel. Zo kan je altijd het brouwproces blijven volgen. Zet het fornuis aan op middelmatige warmte. Het is belangrijk om het brouwproces niet te gehaast uit te voeren. Dit kan de percolator en koffie laten verbranden. 

Stap 4: Zet je zintuigen aan het werk

Het fijne van koffie brouwen met een percolator, is dat je met je zintuigen precies kan volgen hoe de percolator zijn werk doet. Zodra het water gaat koken komt er stoom vrij en begint de percolator geluid te maken. De druk die wordt opgebouwd drukt het water door de koffiemaling heen. Dit proces duurt enkele minuten en vult de bovenste pot met heerlijke, verse donkere koffie.

Houdt goed in de gaten hoe de koffie uit de stijgbuis borrelt. Hoor je langzame en rollende bubbels, dan heb je meer hitte nodig. Als de koffie snel uit de buis komt met veel geluid en bubbels, dan is het vuur te hoog en moet je het lager zetten en de percolator even van het vuur halen om af te koelen. De percolator begint te fluiten of licht te sissen. Dit betekent dat het brouwproces klaar is.

Stap 5: Experimenteer 

Het vergt soms wat oefening om de juiste smaak te vinden met een percolator. Geef dus niet te snel op en probeer verschillende variabelen uit om mee te testen, zoals: maling, hoeveel maling, warmteniveau en type koffiebonen. Oefening baart kunst!

Vienna Coffee percolator


Welke koffie past het beste bij een percolator?

De koffie die het beste gebruikt kan worden met een percolator zijn koffiebonen die geschikt zijn voor een wat donkerdere branding. Deze hebben over het algemeen een robuustere smaak die goed over de lange extractie-tijd kan, en voor een rijke en diepe smaak zorgt. Het type koffieboon is wel subjectief, en welke het meest geschikt is hangt ook weer af van je persoonlijke smaakvoorkeur. Onze Espresso koffiebonen zijn zeer geliefd onder percolator gebruikers. 

Hoe onderhoud je een percolator?

Na het brouwen is het belangrijk om de percolator goed schoon te maken en regelmatig te onderhouden. Volg daarom deze tips om de levensduur van je percolator te verlengen en de smaak van je koffie te behouden:

  • Reinig na gebruik grondig met warm water zonder zeep.
  • Reinig met regelmaat alle onderdelen en week ze met een mild reinigingsmiddel om oliën te verwijderen.
  • Ontkalk regelmatig de percolator met water en azijn door dit mengsel door de percolator heen te brouwen. Spoel daarna met water.
  • Controleer af en toe de afdichting van de pot. Zorg ervoor dat ze schoon zijn en geen scheuren bevatten. Vervang ze op tijd.

We hopen dat deze blog geholpen heeft om de werking van een percolator te ontdekken. Ben je zelf benieuwd naar de smaak van koffie uit een percolator? Klik hier om meer informatie te vinden over de Vienna Coffee Percolator. Deze is geschikt voor alle warmtebronnen en groot genoeg voor 6 kopjes koffie.