Als koffieliefhebbers bij Vienna Coffee testen we voortdurend manieren om de beste koffie te zetten, thuis of op kantoor. Er zijn meerdere technieken die al direct de kwaliteit van je kopje koffie enorm verbeteren, ongeacht het type machine dat je gebruikt.
We delen deze tips graag met jou, zodat je volgende kop koffie een stuk beter zal smaken!
1. Koop verse koffiebonen
Als je een zak gemalen koffie koopt in de supermarkt, let op! Koop voortaan vers gemalen koffiebonen.
Er is een reden waarom de meeste koffiebedrijven niet de datum opgeven waarop de koffie is gebrand; de bonen die je in het supermarkt schap vindt, liggen daar waarschijnlijk al maanden. Koffie bereikt zijn maximale smaak slechts enkele dagen nadat het is geroosterd en moet binnen een maand na de branddatum worden geconsumeerd. Ga naar lokale koffiebranderijen om verse koffie te vinden. Sommige worden ter plekke gebraden of zijn afkomstig van lokale koffiebranders die in kleinere batches branden, wat doorgaans versere koffie betekent.
2. Bewaar je koffie goed
Om de koffie die je koopt langer vers te houden, moet je ervoor zorgen dat je deze op de juiste manier bewaart. Hoewel een vacuüm verzegelde bewaarbus met een eenrichtingsklep door velen wordt aanbevolen, zal een standaard weckpot voor de meeste mensen voldoende zijn.
Als je weckpotten van meerdere formaten hebt, is het geen slecht idee om de koffie naar de meest geschikte pot te verplaatsen naarmate de pot leger wordt. Een pot van 950 ml met wijde opening is perfect voor het bewaren van 340 gram koffie. Terwijl je je een weg baant door de zak, kun je de pot verkleinen tot een pot ter grootte van 475 ml.
3. Maal je bonen op het juiste moment
Maal je koffie vlak voordat je de koffie gaat zetten.
Experts zeggen dat koffie binnen 30 minuten na het malen zijn smaak begint te verliezen. Daarom is het beste om ter plekke te malen, net voordat je koffie gaat brouwen.
Maalgrootte en consistentie zijn ook van belang. Maal je te grof dan je heb je slappe pot koffie. Maal te fijn dan over extract je de koffie en smaakt het bitter. De meeste filterkoffiezetapparaten vragen om een medium tot medium fijne maling.
Tenzij je meer dan €100 wil uitgeven aan een automatische koffiemolen van goede kwaliteit, is een handmatige handmolen de meest betaalbare manier om een mooie, consistente maling te bereiken, hoewel ze wel een kleine hoeveelheid handarbeid vereisen. Elektrische koffiemolens met mesbladen werken ook, maar produceren een inconsistente deeltjesgrootte, wat kan leiden tot over extractie.
4. De juiste manier om je koffie te meten
Weeg je koffie op gewicht in plaats van volume.
Bij het maken van betere koffie draait alles om het elimineren van variabelen, en een manier om dat te doen is door elke keer dat je koffie zet dezelfde hoeveelheid koffie per eenheid water te gebruiken. Het gebruik van een digitale weegschaal om te meten duurt slechts een seconde en stelt je in staat om beter te vergelijken hoeveel koffie en water elke keer wordt gebruikt.
Idealiter maakt een verhouding van 1:20 (dat is een deel koffie op 20 delen water, of ongeveer 7,5 g koffie op 150 ml water) een vrij sterke kop koffie. Dat gezegd hebbende, sommige mensen gaan zo hoog als 1:14 of zo laag als 1:30. Het is aan jou om te beslissen wat het beste smaakt, wat veel gemakkelijker is om te doen (en te repliceren) als je al het giswerk hebt verwijderd. Een handige tip hiervoor is het gebruik van een notitieboekje of notities in je telefoon om zo de beste verhouding te onthouden.
5. Pre-infuse je koffiemaling
De meeste automatische koffiezetapparaten bereiden de koffiemaling niet goed voor op volledige extractie. Handmatige pour-over koffiezetter (die vergelijkbaar zijn met automatische druppelmachines) vragen om een pre-infusie of de zogenaamde "bloom". Dit bereidt de koffie voor door heet water over de koffiemaling te gieten om eventueel achtergebleven koolstofdioxidegas dat overblijft na het brandproces vrij te maken. Als je deze stap overslaat, kan het kooldioxide water afstoten tijdens een deel van het brouwproces, waardoor het brouwsel in feite zwakker wordt.
Om je koffie voor te bereiden, plaats je een filter in de trechter en voeg je de koffiemaling toe. Gebruik vervolgens een waterkoker om ongeveer 50 milliliter of een kwart kopje water voor te verwarmen tot 93 graden Celcius. Giet het verwarmde water langzaam over de maling en zorg ervoor dat ze allemaal goed nat zijn. Laat dit ongeveer 45 seconden zitten voordat je het brouwproces start.
6. Brouw op de juiste temperatuur
Veel automatische koffieapparaten bereiken niet de optimale temperatuur.
Een andere stap die veel automatische koffiezetapparaten overslaan, is het bereiken van de optimale temperatuur. De gewenste zettemperatuur voor infuuskoffie ligt tussen 90 en 96 graden Celcius. Nieuwere, high-end modellen hebben soms een handmatige temperatuuraanpassing, maar oudere, goedkopere makers niet.
Om er zeker van te zijn dat je koffiezetapparaat heet genoeg wordt, laat je het zonder koffie in de trechter werken en gebruik je een thermometer om de temperatuur te meten. Probeer indien mogelijk de temperatuur te meten tijdens het brouwproces, aangezien de temperatuur van het water zal dalen als het door de trechter en in de karaf eronder gaat. Als het nooit minstens 90 graden Celsius bereikt, kijk dan of het voorkoken van je water in een waterkoker helpt.
Houd er echter rekening mee dat je de 96 graden niet wilt overschrijden, omdat dit de koffie zal "verbranden". Als dit niet werkt, kun je overwegen het koffiezetapparaat te upgraden.
7. Gebruik het juiste water
De kwaliteit van het water dat je gebruikt, is een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het zetten van koffie. Het gebruik van hard water dat vol mineralen zit, hecht zich niet goed aan de opgeloste deeltjes van de koffie, wat leidt tot een ondergeëxtraheerde, slappe koffie. Niet alleen dat, dit hogere mineraalgehalte leidt ook tot afzettingen in je koffiezetapparaat, zoals kalkaanslag. Hierdoor zul je je koffiezetapparaat vaker moeten ontkalken.
Aan de andere kant kan zwaar gefilterd of gedestilleerd water net zo destructief zijn voor je apparatuur. Hoewel het niet zoveel opbouw veroorzaakt, blijkt dat het gebrek aan ionen en mineraalgehalte het water zal dwingen om "mineralen uit de metalen componenten te logen en de prestaties van de machine na verloop van tijd te verminderen". Plus, met meer ruimte voor bindingen, kan gedestilleerd water gemakkelijk leiden tot overextractie.
Je wilt water dat zich ongeveer in het midden van het spectrum bevindt, met een mineralenbalans van ongeveer 150 delen per miljoen. Je kunt het ideale water voor je koffie zetten door gedestilleerd water te gebruiken en capsules van Third Wave Water toe te voegen, maar voor de informele drinker is licht gefilterd water (uit een waterfilterkan of gefilterd water uit een koelkast) voldoende. Gebruik je een machine, ververs dan iedere ochtend het water met vers water.